Simpeleen taajamametsäkeskustelun aloittaneessa tekstiviestissä mainittiin "mystinen metsätyömies". Käsitteen teki aikoinaan tunnetuksi huumorikantria soittava Marx, Freud, Engels & Jung-yhtye samannimisellä kipaleellaan. Merosenrinteen hakkuita selvitellyt metsuri oli ilmeisesti vetänyt siitä kuusenkävyn sieraimeen, koska säntäsi jutussaan harventamaan myös kansalaisten sananvapauksia. Turhaan. Nimettömiä tekstiviestipalstoja tarvitaan kaikkialla, missä vallitsee koston, pelon ja toisinajattelijoihin kohdistuvan vähättelyn ja syrjinnän ilmapiiri. Janten lakia pannaan täälläkin päivittäin toimeksi täydessä ankaruudessaan siten kuin Kafka novelleissaan ja romaaneissaan kuvaili. Se huokuu esimerkiksi niistä artikkeleista, joissa taannoin Parikkalan-Rautjärven sanomissa kerrottiin aktiiviseen rautjärviläiseen luonnon -ja eläinsuojelijaan kohdistetusta henkisestä väkivallasta tai avoimista uhkauksista ampua susien suojelijat. Siksi nykytilanteessa omalla nimellään uskaltavat vallasväkeä kritisoida ja vähäväkisiä -niin luontoa kuin ihmisiä- puolustaa julkisesti vain henkilöt, joilla ei ole enää muuta menetettävää kuin kahleensa, ja ne, joilla on tukena iso puolue (kamppailu seutuopistosta) tai yksimielinen kyläyhteisö (Uukuniemen koulukapina).

Tietysti nimetömillä tekstiviesteillä yritetään panna Janten lakia toimeksi. Tänään 15.2.2010 Parikkalan-Rautjärven sanomissa oli kaksi viestiä, jotka kai liittyivät taajamametsäkirjoitukseeni. Toisessa heitettiin ilman jonkinlainen monien kannattama itsestäänselvyys, jota minäkään en jutussani mitenkään kritisoinut. Toinen kuului siihen aika yleiseen ryhmään, jossa ihminen purkaa pahaa oloaan.

Silti kannataan nimettömiä tekstiviestipalstoja. Jos joku tulee hiukan paremmalle päälle räyhätessään julkisuudessa, sekin on ihan hyvä saavutus. Sellaiset vietit ja niiden osat joissa käsketään omalla nimellään kirjoittavia tukkimaan turpansa, pitäisi kyllä karsia. Tekstaripalstojen tehtävä on lisätä keskustelua, ei rajoittaa sitä.

Vaaroista huolimatta olisi hienoa jos mahdollisimman moni kansalainen uskaltaisi ilmaista perustellut mielipiteensä vaikka Sanomissa. Aiheita kyllä riittää. Perustakaa myös blogeja: esim. www.vuodatus.net on hyvä foorumi kertoa, miten maa omasta mielestä makaa. Blogin perustaminen on helppoa ja ilmaista, päivittäminen vaatii hiukan työtä.

 

Janten laki

                  Älä luule, että sinä olet jotain.

                  Älä luule, että olet yhtä paljon kuin me.

                  Älä luule, että olet viisaampi kuin me.

                  Älä kuvittele, että olet parempi kuin me.

                  Älä luule, että tiedät enemmän kuin me.

                  Älä luule, että olet enemmän kuin me.

                  Älä luule, että sinä kelpaat johonkin.

                  Älä naura meille.

                  Älä luule, että kukaan välittää sinusta.

10§                Älä luule, että voit opettaa meille jotakin.

11§                Luuletko ehkä, etten tiedä sinusta mitään? (Janten rikoslaki)

 

Lisätietoja Jantesta ja sen laista norjalaisen Aksel Sandemosen kirjassa "Pakolainen ylittää jälkensä".

 

Rainer Rajakallio

Kärki-Karjalan Tietotislaamon pääkokki