Seutuopistokamppailu Kärkikunnissa jatkuu, vaikka Rautjärven kunnahallitus suunnitelman hylkäsikin äänin 5-4. Kepu jäi yksin. Nyt he vielä yrittävät saada lakiteknisellä metkuilulla asian vireille valtuustoon 6.4.2009 vaikkei sitä ole edes valtuuston listalla! Metkuilua edeltää ennennäkemätön valtuutettujen junttaus. Ehkä silti kannattaisi muistella Vaahteramäen Eemelillekin; metkuilusta joutui lukkojen taakse puu-ukkoja vuolemaan. Eemelistä muistaakseni tuli arvostettu kunnallismies; ehkä siksi, että oli jo lapsena saanut vuoleskella tarpeekseen puu-ukkoja.

Joka tapauksessa Imperiumi teki viimeisen vastaiskun 2.4.2009 . Rautjärven kunnanjohtaja Anttila laskettelee Parikkalan-Rautjärven Sanomissa sekä Uutisvuoksessa lööperiä oikein olan takaa. Jos jutut olisi julkaistu päivää aiemmin 1.4., niihin olisi voinut suhtautua kuten aprillipiloihin yleensä. Nyt ei.

Anttila kertoo yllättyneensä kovasti hallituksen päätöksestä. Niin varmana seutuopistoa valmistellut klikki vallankaappauksensa onnistumista piti. No, asenne on kyllä kuultanut kaikessa läpi.

Anttila väittää edelleen että kaavailtu seutuopisto on yhteistyötä, vaikka siitä aiheutuisi vain haittoja eikä nykytilaan verrattuna mitään hyötyä. Saman järkeilyn mukaan orjuuskin on yhteistyötä. Tuskin edelliset valtuustot seutuyhteistyön tiivistämisestä sopiessaan sellaista tarkoittivat. Viittaan tässäkin blogiini ”raku.vuodatus.net”, jossa olen perusteellisesti ruotinut seutuopistosuunnitelman heikkouksia. Ne eivät hätäisesti kyhätyillä valheilla muuksi muutu.

Väännetään vielä rautalangasta: kukaan ei Rautjärvellä vastusta järkevää, hyvin ja demokraattisesti valmisteltua yhteistyötä. Sen sijaan suurin osa kuntalaisista haluaa estää seutuopiston nimissä tehdyn järjettömän ja hyvät opistopalvelut romuttavan hankkeen.

Jokainen voi helposti varmentaa, että seutuopistosta on tiedotettu todella kehnosti. Syksyllä 2008 järjestettiin yksi” suunnittelun käynnistystilaisuus”, jonne kutsuttiin myös tuntiopettajat, mutta ei oppilaiden edustusta. Tilaisuudessa maalailtiin epämääräisiä, ruusuisia visioita ja jopa uskoteltiin, että kurssimaksut eivät seutuopistossa nousisi. Tätäkö on tuntiopettajien kanssa keskustelu? Siitäkään ei ole edes kysymys: oppilaiden ja tuntiopettajien edustajat olisi pitänyt ottaa mukaan valmistelemaan hanketta. Ei tämän mittaluokan muutoksissa riitä mikään "kuuleminen".

Anttilan mainitsema valtuustoinfo Rautjärvellä oli taatusti samanlaista propagandaa kuin maaliskuinen ”kuulemistilaisuus”. Siinä aiottiin kuntalaiset lopullisesti pettää. Esittelijän läppäristä ei löytynyt edes kaiken pahan ydintä, surkeaa sopimusluonnosta, mutta pitkää listaa kuvitteellisista hyödyistä tarjoiltiin kaikilla mausteilla. Milloin pari ylhäältä annettua propagandatilaisuutta on muuttunut ”riittäväksi tiedotukseksi”? Varmaankin seutuopistoa kuin käärmettä pyssyyn ajavat tuntevat kuntalain, mutta eivät piittaa siitä tuon taivaallista. Rehellisyydestä ja avoimuudesta nyt puhumattakaan!

Paikallislehdessä Anttila toteaa hauskasti:”Yleisötilaisuuteen osallistui kriittisiä kuntalaisia, muttei päättäjiä”. Kriittisillä kuntalaisilla ei kunnanjohtajan silmissä näytä olevan minkäänlaista painoarvoa. Kuitenkin kuntalaiset viime kädessä maksavat hänenkin palkkansa ja ovat lainanneet valtaansa päättäjille. Kyllä on isännän ja rengin roolit seonneet pahanpäiväisesti.

Anttila uhkailee, että nykyisen seutuopistosuunnitelman kariutumisen myötä loppuu keskustelu ”yleissivistävän koulutuksen järjestämiseksi”? Miksi? Nythän sitä vasta voidaan käydä, kun on päästy hyvään alkuun riittävän isolla porukalla. Lopuksi Anttila vetää hihastaan Mustan Pekan: Rautjärvi sysätään ulos kaikesta yhteistyöstä, jos se sanoo ”en taho” itsekkäälle ja petolliselle seutuopistosulholle alttarilla, jonne se on kiireellä pakotettu. Voi, voi, sitten ei kukaan enää leiki meidän kanssa, kun me ollaan oltu tuhmia! Luulisi, että naapurikuntia kiinnostaa yhteistyökumppanina sellaisen suoraselkäinen organisaatio, joka uskaltaa nostaa kissan pöydälle, katsoa totuutta silmiin eikä alistu nielemään suunnitelmia, joilla on taatusti ”kielteisiä vaikutuksia”. Siksi toiseksi: milloin naapureille on annettu oikeus puuttua ”meidän perheen” päätöksentekoon. Valtiovallalla on turha pelotella: ainakaan tätä kirjoitettaessa se ei ole asettamassa opistoille uusia tehtäviä, joista ne muka eivät selviytyisi.

Vielä kerran: kaikki nykyistä kelvotonta seutuopistosuunnitelmaa vastustaneet haluavat tiivistä yhteistyötä. Sen on vain oltava nimensä veroista; kaikille osapuolille hyödyllistä, avointa ja perusteellisesti valmisteltua. Nyt meille väkisin tuputettu seutuopisto on oikean yhteistyön irvikuva.