Seuraavassa on esitetty ne muutokset, jotka alkuperäiseen Kärkikuntien seutuopistosopimukseen olisi tehtävä, jotta siitä tulisi kansanvaltainen ja mahdollistaisi hyvät ja asiakkaiden tarpeiden mukaiset opistopalvelut. Olen esittänyt vain ne pykälät, joihin tarvittaisiin muutoksia. Muilta osin alkuperäinen sopimus toimii kohtuullisesti

4§ Opetuksen järjestäminen

Imatran kaupunki järjestää opetusta Imatran kaupungissa sekä Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan kunnissa lukuvuosittain sopijakuntien sivistyslautakunnissa hyväksytyn opetusohjelman mukaan. Opetusohjelmassa yksilöidään järjestettävien kurssien aiheet, kurssien opettajat, jos he ovat tuntiopettajia, sekä opetuksen tuntimäärä kursseittain.

Imatran kaupungin taloudellisen tilanteen vaihtelu ei saa vaikuttaa sopimuskuntien opetuksen järjestämiseen.

Opetusryhmän aloituskoko on seitsemän henkilöä. Erityisistä syistä voidaan kuitenkin päättää, että taajamien ulkopuolella ryhmän aloituskoko on viisi henkilöä.

Asiakasmaksut yhtenäistetään vuoden 2010 alusta lähtien. Ensimmäisenä toimivuonna kunkin kurssin osallistumismaksuksi ja muiksi asiakasmaksuiksi päätetään itsenäisissä opistoissa lukuvuonna 2008-2009 peritty alin kurssimaksu ja muu maksu, niin että kurssien tuntimäärä on otettu hinnoittelussa huomioon. Sen jälkeen asiakasmaksua voidaan korottaa elinkustannusindeksin muutosta vastaavasti. Lähtöindeksiksi sovitaan syyskuun 2009 indeksi.

5§ Opiston hallinto

Opiston hallintoa hoitaa Kuntalain 77§ mukainen seutuopistojohtokunta, johon kuuluu yhdeksän jäsentä ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Sopijakuntien kunnanvaltuustot valitsevat seutuopistojohtokuntaan jäseniä seuraavasti: Imatra 3 jäsentä, Ruokolahti 2 jäsentä, Rautjärvi 2 jäsentä ja Parikkala 2 jäsentä. Ensimmäisen täyden lukuvuoden aikana johtokunnan puhetta johtaa toinen Parikkalan valtuuston valitsemista jäsenistä toisen toimiessa varapuheenjohtajana. Seuraavana lukukautena puhetta johtavat Rautjärven edustajat, seuraavana Ruokalahden edustajat ja seuraavana Imatran edustajat. Sen jälkeen puheenjohtajuus vaihtuu vuosittain edellä mainitussa järjestyksessä.

Seutuopistojohtokunta hyväksyy sopijakuntien sivistyslautakuntien tekemien opetusohjelmapäätösten pohjalta seutuopiston lukuvuoden opetussuunnitelman, päättää asiakasmaksuista, valitsee opiston päätoimisen henkilökunnan sekä suunnittelee, seuraa ja ohjaa opiston toimintaa, taloutta ja opetuksen laatua sekä yhteensovittaa seutuopiston opetustyötä varten tehtäviä hankintoja.

Seutuopistolautakunnan toiminnasta syntyvät palkkiot ja korvaukset maksaa edustajansa nimennyt kunta.

Opistolla on toimisto, jonka päätoimipiste sijaitsee Imatralla. Muissa sopijakunnissa on opiston sivutoimipiste.

Sekä seutupistolautakunta että seutuopiston toimisto kuuluvat Imatran kaupungin organisaatioon. Opiston hallinnosta määrätään Imatran kaupungin hallintosäännössä ja johtosäännöissä.

6§ Opiston henkilöstö

Nykyisissä itsenäisissä opistoissa työskentelevien henkilöiden asema järjestetään seutuopistossa uudelleen niin, että itsenäisten opistojen lakkauttamisen ja seutuopiston perustamisen vuoksi ketään virka - tai työsuhteessa olevaa henkilöä ei irtisanota.

Opiston toiminnasta vastaa rehtori, joka työskentelee seutuopiston päätoimipisteessä. Hänen alaisuudessaan toimii 5 toimistohenkilöä, 2 päätoimista Imatran päätoimipisteessä, ja yksi sivutoiminen toimistohenkilö muissa sopijakunnissa olevissa sivutoimipisteissä. Seutuopiston opetushenkilöstön muodostavat päätoimiset opettajat, Ruokolahden kunnasta siirtyvä yksi musiikinopettaja, sekä sopijakuntien sivistyslautakuntien vuodeksi kerrallaan lukukauden opetusohjelman hyväksymisen yhteydessä valitsemat tuntiopettajat. Tuntiopettajat valitaan ensisijaisesti seutuopiston toimialueelta. jos on tarkoitus sopia tuntiopettajien pätevyysvaatimuksista jotain muuta mikä on säädöksissä ja työehtosopimuksissa, se on tehtävä ennen seutuopiston perustamista. Tämä teksti ei siis tule sopimukseen, mutta siitä on päätettävä.

7§ Henkilöstön siirtyminen

Seutuopiston palvelukseen siirtyvät Imatran työväenopiston päätoimiset opettajat, Ruokolahden kunnasta siirtyvä yksi musiikinopettaja, sekä Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan opiston nykyiset toimistohenkilöt.

8§ Opiston toimitilat ja irtaimisto

Itsenäisten opistojen käytössä olevat tilat ja irtaimisto jäävät sopijakuntien omistukseen.

Sitten se toinen momentti.. Nykyisessä luonnoksessa lukee. ”Nykyiset käytössä olevat tilat ja välineen jäävät edelleen KUNKIN OPISTON KÄYTTÖÖN”. Eikö tällä sopimuksella ollut tarkoitus lopettaa muut opistot ja perustaa seutuopisto? Silti sopparissa lukee näin. Joka tapauksessa kohta on tietysti poistettava.

15§ Sopimuksen irtisanominen

Kunta, joka haluaa erota tämän sopimuksen tarkoittamasta seutuopistoyhteistyöstä, vastaa sopimuksen mukaisista kustannuksista sen kalenterivuoden loppuun, jonka aikana eroamisilmoitus on jätetty. Eroamisilmoitus on tehtävä maaliskuun loppuun mennessä sen kalenterivuoden aikana, jonka lopussa sopimuskunta aikoo erota.

Toimistohenkilön toimenkuva:

Työpaikan sijaintikuntaa koskevan opetusohjelman kokoaminen ja esittely sivistyslautakunnalle

Tuntiopettajien rekrytointi

Toimistotyön hoitaminen

Toiminta eri sidosryhmien yhteyshenkilönä vapaan sivistystyön opetukseen liittyvissä asioissa